Resolution:

Kom igång och börja använda molnlagring

Här lär du dig hur du kommer igång med molnlagring, och börjar använda programmet för automatisk synkronisering mellan olika enheter.

För att komma igång snabbt kan du följa denna enkla steg för steg-anvisning.

 

Du behöver:

 • Ha beställt någon av våra lagringstjänster.
 • Ha fått inloggningsuppgifterna från vår orderavdelning och ha dem till hands.
 • En dator eller annan enhet med Internetanslutning, exempelvis en netbook, surfplatta eller smartphone.
 • Undvik att jobba mot backup-data, håll isär levande data och säkerhetskopior.

 

Steg 1.

Börja med att logga in på webbsidan enligt instruktionerna i inloggningsuppgifterna som du fått från oss. Saknar du denna information kan vår kundservice hjälpa er med nya lösenord.

 

Notera att om du har flera olika lagringskonton så är användarnamn, lösenord och URL för inloggning unikt för varje konto. Börja med ett konto och ställ in det först innan du går vidare med nästa konto om du har flera olika lagringskonton.

 

Tänk på:

 • Första gången du loggar in kan du välja att spara certifikatet så slipper du eventuella varningar från din webbläsare i framtiden.
 • Hantera alltid användarnamn och lösenord på ett säkert sätt - alla med tillgång till ditt lösenord kan komma åt dina filer.
 • Använd alltid den inbyggda https-funktionen om du vill skydda filer vid överföring. Tjänsten går att använda både med och utan kryptering, det är upp till dig att välja vad som passar bäst i olika situationer.

 

När du loggat in på webbsidan ser du en välkomstmeddelande. Stäng inte detta utan notera att här finns bland annat genvägar för att komma vidare till sidor för att hämta appar för Android och iOS, program för Mac, Linux och Windows-datorer och annan matnyttig information.

 

molnlagring webbgränssnitt

 

Tips: Du kan uppe till höger under "Personligt" hitta denna välkomstskärm igen.

 

Nu när du loggat in på det webbaserade gränssnittet till lagringstjänsten kan du börja bekanta dig med funktionerna på webbsidan, du ser exempelvis dina mappar och kan hantera dina filer även via webbsidan.

 

Webbsidan är ett bra komplement till apparna och du kan alltid logga in från vilken enhet som helst för att exempelvis manuellt ladda upp eller ned material, radera filer, flytta filer, tömma papperskorgen osv. Ta dig gärna någon minut och bekanta dig med funktionerna innan du går vidare och installerar program för automatisk synkronisering i dator, surfplattor, telefoner eller servrar.

 

webbsida för administration av molnlagring

 

 

Steg 2.

När du bekantat dig med webbgränssnittet kan du hämta program för att synkronisera från din dator.

 

Synkroniseringen innebär att de mappar du väljer att synkronisera automatiskt säkerhetskopieras till molnet.

I och med denna smarta funktion kan du alltså genom att placera en bild i molnlagringsmappen på datorn även hitta denna bild på alla andra enheter som är anslutna. Detta underlättar alltså inte bara för automatiserad säkerhetskopiering utan även vid projektarbete där flera olika personer ska jobba med samma data.

 

För att installera programmet för backup och synkronisering på din dator:

Gå tillbaks till högermenyn i webbsidan och titta under "personligt" - här finner du välkomstskärmen på nytt och länkarna för att hämta det kostnadsfria programmet för Windows, Linux och Mac-datorer. Skulle du vilja använda mjukvaran på UNIX eller installera från källkod har du även möjligheten att själv göra detta.

 

Ladda hem programmet för den typ av dator du har. Windows-programmet fungerar på alla modernare Windows-verstioner inklusive Windows Server.

Har du flera enheter? Börja med en dator för enkelhetens skull, du kan alltid koppla på fler enheter senare.

 

Precis som när du loggade in på webbsidan för lagringstjänsten så behöver du nu:

 • Ditt användarnamn
 • Adressen till tjänsten (URL)
 • Ditt lösenord

Alla dessa uppgifter finner du i din abonnemangsbekräftelse. Notera att om du har flera olika konton så är informationen unik för varje konto.

 

När du installerat programmet så visas direkt en liten guide där du ställer in URL, användarnamn och lösenord. Följ instruktionerna och låt programmet logga in:

 

URL är den serveradress du loggar in på för att säkerhetskopiera dina filer, ange prefixet https:// för att använda en krypterad anslutning (eller http:// om du ej vill använda kryptering):

 

url for backup

 

Användarnamn och lösenord anges även de utifrån informationen i abonnemangsbekräftelsen som du fått från oss tidigare:

 

user credentials for storage system

 

(Du kommer senare ha möjlighet att lägga till fler konton om du skulle vilja det, börja med ett konto i nuläget)

 

Certifikat, valde du en krypterad https-anslutning tidigare kommer du nu tillfrågas om certifikatet ska godkännas. Bocka i rutan nere till vänster och klicka OK för att komma vidare.

(Varningen visas då certifikatet är självsignerat. Du kan välja att lägga till ett eget certifikat.)

accept self signed certificate for https

 

 

Du kommer nu att bli tillfrågad om en lokal mapp/katalog på din dator som ska användas för synkronisering.

Denna mapp/katalog kan du exempelvis döpa till C:\molnlagring eller om du har Mac den sökväg till mappen som du väljer.

Programmet kommer att föreslå en mapp/katalog men du kan i utforskaren (eller Finder på Mac) välja en annan sökväg som exempelvis en extern USB-hårddisk, en mapp på skrivbordet eller liknande.

 

Under den mapp/katalog som du valt kommer alla underkataloger och alla filer som ska hämtas från molnlagringen att sparas.

På samma sätt kommer allt data som du lägger i den mappen/katalogen att kopieras till molnet automatiskt.

 

När du valt mappnamn kan du gå vidare och spara inställningarna.

Nu synkroniseras direkt alla filer mot molnet, dvs allt som ligger på molnet hämtas till din mapp på datorn (eller USB-hårddisken om du valt denna konfiguration). Beroende på hastigheten på din Internetanslutning kan detta ta en liten stund.

 

 

Tips: Här kan du tänka till. Vill du exempelvis ha en extern USB-hårddisk för alla molnfiler så har du ett smart och säkert system för lagring genom att dina arbetsdokument ligger på din egen dator så kan du enkelt och snabbt jobbar med filerna och först när du kopierar dem till USB-hårddisken säkerhetskopieras de. Tack vare att det minimala och snabba programmet för synkronisering hela tiden bevakar din mapp på datorn som ska synkroniseras (exempelvis din USB-hårddisk) så vet du att i samma ögonblick du lägger en kopia av en fil på USB-hårddisken så synkroniseras de även till molnet.

 

 

 

Tänk på:

 • Du kan välja vilka mappar som ska hämtas på respektive enhet, välj exempelvis att inte hämta alla mappar till din smartphone osv.
 • När du raderar innehåll i en mapp som övervakas av synkronisering så raderas även detta på molnet och därmed alla andra enheter. Var försiktig när du raderar och prova först med en testfil innan du börjar säkerhetskopiera.
 • Du kan logga in på webbsidan och hitta raderade filer i din papperskorg.

 

 

Summering

Du har nu loggat in via webbsidan och sett hur du kan jobba med filer och mappar via en webbläsare.

Du har laddat hem och installerat ett program på din dator för att automatiskt synkronisera (ladda upp / ned förändringar) mot molnlagringen så att data i molnet är identiskt med data på din dator. Även radering av data på din dator utför automatiskt en radering av samma data på molnet.

 

Nu kan du gå vidare och installera samt konfigurera lagring på en annan enhet och automatiskt få åtkomst till samma information på båda enheterna.

 

 

Exempel för Windows med USB-hårddisk

I detta exempel förutsätter vi att du ställt in din dator så att ditt operativsystem i datorn ligger på hårddisken C: och din USB-hårddisk ansluts alltid som D:

 

När du loggat in via webbsidan och hämtat programmet, installerat programmet ska du följa guiden för inställningar så att:

 • Synkronisering alltid görs mot en mapp på D:, exempelvis D:\Molnlagring.
 • Lokala orginalfiler som du jobbar mot lagras på C.
 • När en fil är redo att arkiveras kopieras den från C till D:\molnlagring\någon katalog\filnamn
 • Synkronisering sker automatiskt.
 • Vid oavsiktlig radering på C finns lokal kopia på D.
 • När USB-hårddisken går sönder kan material snabbt läsas hem från molnlagringen till en ny hårddisk.

 

Samma princip kan tillämpas på server, klienter med Mac, Linux, Unix eller Windows samt i arbetsgrupper där man vill dela data med varandra.

 

Läs gärna mer i våra andra hjälptexter för molnlagring i menyn till vänster.

Till sidans topp