Resolution:

Inställningar för molnlagring i iOS (iPhone, iPad)

Här går vi igenom hur du gör dina inställningar för att använda molnlagring med app direkt i din enhet med iOS så som iPhone och iPad.

1. Hämta appen för iOS.

 

Första gången du loggar in på webbsidan för din molnlagringstjänst får du upp ett tips med länkar för att hämta appen antingen för desktop (Mac OS X Unix, Linux eller Microsoft Windows), för Android eller iOS i Appstore.

(Har du klickat bort rutan med länkarna till appstore så kan du finna den igen genom att klicka under ditt användarnamn uppe till höger på webbsidan efter att du loggat in och därefter väljer menyvalet Personligt - här kan du skaffa apparna för att synkronisera dina filer igen).

 

webgui cloud storage

 

Har du en enhet med iOS som iPhone eller iPad (ej Mac OS X) så väljer du att hämta appen från AppStore genom att klicka på ikonen "Available on the AppStore" till höger.

 

När du hämtat appen i appstore och installerat den i din enhet startar du appen och får direkt möjlighet att ställa in ditt lagringskonto.

Nu behöver du hämta abonnemangsbekräftelsen som du tidigare fått från oss så att du har uppgifterna för användarnamn, lösenord och servernamn för just din lagringstjänst.

 

2. Ställ in appen

Du börjar med att fylla i uppgifterna med serveradress (URL) enligt din abonnemangsbekräftelse. Det är viktigt att du fyller i exakt så som adressen anges i din abonnemangsbekräftelse.

ios config server address for cloud storage

I regel kan du här välja mellan en http-anslutning eller en https-anslutning. Den senare använder kryptering för att skydda överföring till och från tjänsten och du kommer även att tillfrågas om certifikatet i ett senare skede om du väljer https.

 

I fältet för Username fyller du i ditt användarnamn precis så som det anges i din abonnemangsbekräftelse.

I fältet för Password fyller du in ditt lösenord.

 

Tänk på att om du har flera olika konton så kan du gå tillbaks i efterhand och lägga till flera konton i ett senare skede. Varje konto har unikt användarnamn och lösenord.

 

 

En kontroll görs att anslutning kan upprättas till servern. Om du valde en https-anslutning med kryptering så tillfrågas du nu även om du vill godkänna certifikatet, tryck på Yes för att godkänna certifikatet och gå vidare.

 

ios iphone ipad connect and accept self signed certificate for cloud storage

 

 

3. Startskärmen

Nu loggas du in (har du långsam anslutning via mobildata kan det ta en stund, ett tips här är att du kan göra en inställning så att data endast synkroniseras över WiFi och ej via mobildata).

När du loggats in möts du av startskärmen för appen och du ser dina mappar/kataloger och filer som finns på din molnlagring. Tänk på att varje mapp kan innehålla undermappar.

ios iphone ipad app cloud storage file and directory listing

 

Exemplet ovan visar att användaren Anna har en katalog som heter "kopia-gopro-import", ett PDF-dokument som är en användarmanual med fler tips kring hur tjänsten fungerar, en mapp som heter sommarbilder och som är delad med andra samt en mapp som heter Annas bröllop och som även den är delad med andra. Se det separata avsnittet i våra hjälptexter för mer tips om just delning av data med andra via din molntjänst.

 

Längst ned och uppe till höger finns även menyval.

 

4. Ladda upp via appen

Appen, som behöver tillgång till dina lokala bilder i din iOS-enhet, kan ladda upp bilder både automatiskt och manuellt till din molnlagring.

Uppe till höger kan du välja "upload" i menyn:

ios iphone ipad upload via app to cloud storage

 

 

5. Välj vad som ska laddas upp

När du väljer att ladda upp en fil kan du bläddra bland mapparna på din enhet för att välja vad som ska laddas upp:

ios iphone ipad choose file to upload to cloud storage

 

6. Skapa ny mapp/katalog

Du kan även välja att skapa en ny mapp/katalog på molntjänsten direkt via appen:

 

ios iphone ipad create new folder cloud storage

 

Precis som när du laddar upp en bild eller annan fil så kommer även nya mappar/kataloger (och dess eventuella innehåll) att automatiskt synkroniseras till andra enheter som också loggar in på din molntjänst. Detta är ett effektivt och enkelt sätt att exempelvis automatiskt få tillgång till bilder som är tagna med en mobiltelefon i en dator tack vare den automatiska synkroniseringen av filer.

Tips: Alla förändringar synkroniseras. När du raderar en bild i molnet via appen så kommer en eventuellt ansluten dator att också ta bort bilden. Gör ett test att ladda upp, synkronisera och radera en fil innan du raderar viktiga filer.

Tips: Via webbsidan kan du få tillgång till papperskorgen och återskapa filer som raderats.

 

7. Lista och sortera innehåll

Har du mycket data lagrat på din molnlagringstjänst kan det vara praktiskt att använda funktionen för att sortera innehållet. Du kan välja flera olika alternativ för att lista filer och mappar:

ios iphone ipad sort files from cloud storage

 

8. Inställningar

Under menyvalet "Settings" finns flera inställningar som det kan vara bra att bekanta sig med så snart som möjligt:

 

settings for ios iphone ipad app for cloud storage

 

9. Fler menyval

Flera andra användbara menyval får du även tillgång till genom att svepa höger, bakom valet "More" finns ytterligare alternativ.

 

ios iphone ipad connect and accept self signed certificate for cloud storage

 

10. ..och ännu fler val

Under "More" kan du ändra namn på en mapp/katalog, flytta den mm:

 

ios iphone ipad more options for cloud storage

 

11. Dela - ge andra tillgång till vissa delar av din lagring!

Tack vare säkerhetsfunktionerna är det tryggt att välja att dela med sig. Vår lagringstjänst ger dig möjlighet att ställa in om tillgång ska vara tidsbegränsad och lösenordsskyddad. Du kan enkelt maila en länk direkt från lagringstjänsten till den du vill ge tillgång till en mapp.

Perfekt för exempelvis projektarbete, fotografer, designers, företag inom tryck- & repro eller - ja egentligen alla som idag vill kunna jobba med sitt data på ett enkelt OCH säkert sätt.

Välj "Dela"-ikonen:

 

ios iphone ipad share access to cloud storage

 

12. Dela-länk

Lagringstjänsten kan enkelt skicka ett mail till den du vill ge tillgång till en mapp:

 

ios iphone ipad share link for cloud storage

 

 

13. Lösenordsskydda mappen

Den mapp/katalog som ska delas med andra ska du nu välja ett lösenord för. Detta är även viktigt för att stänga ute andra nyfikna obehöriga användare. Välj ett lösenord som inte är lätt att gissa.

ios iphone ipad password protect shared folders cloud storage

14. Maila länken till den du vill ge åtkomst till

Nu får du flera alternativ för hur du vill ge åtkomst till din lagringstjänst. Välj e-post:

ios iphone ipad mail link for access to cloud storage

 

15. Fler alternativ för delade mappar

Nu kan du även välja att göra fler inställningar för din utdelade mapp. Exempelvis en tidsbegränsning. Om du tillåter andra att editera innehållet: tänk dig för först, vill du kanske ha en extra säkerhetskopia själv innan du låter andra redigera?

ios iphone ipad allow editing for cloud storage

 

 

 

Fler tips: när du kommit igång och anslutit en dator och en iOS-enhet till din molnlagring: prova att bekanta dig med hur data synkroniseras genom att ladda upp på den ena enheten och se hur de filerna dyker upp på den andra enheten. Bekanta dig med hur funktioner för radering av filer fungerar. Ta en titt på webbsidan igen och bekanta dig med de val du kan göra där.

Det finns många avancerade inställningar och rätt inställt är vår lagringstjänst så mycket mer än bara en automatisk säkerhetskopiering.

Alltid när man hanterar tillgång till data är det viktigt att tänka till - är det nödvändigt att ge tillgång till ett konto där annat (mer hemligt) data finns? Det är enkelt att hålla isär olika behörigheter genom att ha separata konton men även när man använder delningsfunktionen genom att skapa separata mappar med olika lösenord.

Till sidans topp