Resolution:

Molnlagring för Windows (samtliga versioner, Desktop & Server)

Så här ställer du in och använder molnlagring för din Windows-enhet. Enkelt, säkert och lätt att använda med möjlighet till automatisk säkerhetskopiering!

Molnlagringstjänsten fungerar likadant i Windows som i Mac OS och andra enheter. Du kan välja att använda en eller flera olika metoder för att nå molnlagringen;

  • Applikationen som du hämtar kostnadsfritt via webbgränssnittet och installerar.
  • Manuellt via webbgränssnittet där du har direkt åtkomst till filer och funktioner.
  • Andra protokoll och tekniker (för särskilda applikationer och anpassningar).

 

Vi rekommenderar i första hand att ni använder den kostnadsfria applikationen som du hämtar via välkomstsidan som visas första gången du loggar in på webbsidan för molnlagringstjänsten.

Tips: Under Personligt, uppe till höger kan du välja att visa välkomst sidan igen - perfekt om du installerar molnlagring på flera olika enheter för samma konto!

 

1. Applikation för molnlagring för Windows.

När du installerat applikationen visas en guide för konfiguration, ange serveradress, serverport, användarnamn samt lösenord enligt din abonnemangsbekräftelse som du fått tidigare från oss.

Då vissa versioner av Windows (som Vista, XP, 2003, 2008 mfl) kan sakna vissa programvarubibliotek kan du tillfrågas om du vill installera dessa, gör det. I vissa fall som Windows XP och Vista är det troligt att du ändå kan stöta på patrull. Följd då anvisningarna och hämta de drivrutiner och/eller programbibliotek som behövs manuellt från Microsoft. Vi rekommenderar att man avänder Windows 7 eller nyare. Samtliga nyare server-versioner av Windows fungerar också utan problem med klienten och det är bara att tuta och köra.

 

När du ställt in programmet visas en ruta där du väljer var på din dator lokala kopior ska lagras (och där du lägger data som ska kopieras upp till molnet). Du kan med fördel välja att lägga detta på en USB-hårddisk som du alltid har ansluten till datorn om du vill slippa belasta den lokala hårddisken med dessa filer. På detta sätt får du även en tydligt gränssnitt så att du kan skilja på vilka filer som är levande data och vilka som är renodlade säkerhetskopior och risken med oavsiktlig radering blir mindre.

 

Du kan lösenordsskydda, kryptera eller komprimera filer du lagrar hos oss hur du vill men de måste vara läsbara, körbara och skrivbara för att applikationen ska kunna synkronisera dem med molnet.

Vi rekommenderar att du alltid använder HTTPS med vår klient av säkerhetsskäl så att all överföring mellan er och oss sker på ett säkert sätt. Du kan dock välja att använda HTTP om du skulle behöva detta av något skäl (tex en lokal policy för hur data ska scannas/viruskontrolleras/IDS etc)!

 

2. Logga in manuellt via webbläsare

Du kan när som helst nå din lagringstjänst via en vanlig webbläsare. Använd samma inloggningsuppgifter som i applikationen. Du finner dessa i din abonnemangsbekräftelse som du fått från oss tidigare.

Du kan använda HTTP men vi rekommenderar att du använder HTTPS-anslutning när du loggar in mot molnlagringen så att all information som överförs är skyddad.

Via webbgränssnittet kan du direkt nå dina filer och mappar men även nå andra funktioner som att dela mappar med andra (även med lösenordsskydd och länk som skickas via mail samt datum för hur länge den delningen (lösenordet) för mappen ska gälla!).

 

3. Andra applikationer och protokoll.

Har du behov av att använda FTP, SFTP, SSH, SSHFS, SCP eller HTTP, HTTPS eller andra tekniker för att säkerhetskopiera data så är detta möjligt. Vi avråder från SAMBA (det som ibland i Windows kallas Microsoft Nätverk, dvs kopiering av filer i klartext via tex port 135 mfl (typ netbios)) då det är osäkert och problem kan uppstå. Använd istället hellre tredjepartsprogram som SFTP Net Drive, WebDrive, FullSync, FileZilla eller liknande som drar nytta av SSH eller HTTPS för att skydda överföringen.

NFS rekommenderas inte heller, varför inte köra SSHFS och synkronisera filer på detta sätt, säkert, och sedan lokalt hantera NFS eller liknande (iSCSI) om ni "måste"? det är i regel enklare och kräver färre rörliga delar och dessutom slipper ni problem med låsning av filer som kan uppstå via NFS.

Utforskaren/Explorer eller MSIE rekommenderar vi ej att ni använder även om det är fullt möjligt. Många versioner av dessa mjukvaror har allvarliga buggar för såväl FTP som HTTP och saknar stöd för säkerhetsfunktioner när ni anropar dem i bat-script och liknande. Varför inte köra SSH, SCP, SFTP eller liknande istället?

FileZilla och andra tredjeparts FTP-klienter har stöd för SSH! Använd detta istället för oskyddad FTP!

FullSync har vi hört ska krångla lite med olika versioner av Java, ibland måste man ställa in minnesinställningar manuellt då det verkar vara någon bugg någonstans (oklart om det är FullSync eller Microsoft som har fel eller någon annan). Det är i regel enklare att använda den klient du laddar ned via oss istället och den är mycket mer stabil vad vi kan se.

Tips: separera olika typer av data i olika tydliga mapp-strukturer för att hålla isär tex olika säkerhetskopior från olika system och gemensamma data. På samma sätt kan man ha flera olika konton. Det går utmärkt att använda fler än ett konto samtidigt med den klient som vi tillhandahåller och supportar.

Allt utom webbgränssnitt och "vår klient" kan vi tyvärr inte supporta annat än via våra IT-supportavtal med debitering per påbörjad hel- eller halvtimme.

Till sidans topp