Resolution:

Använd molnlagring i Mac OS X

Du kan använda molnlagring på tre sätt i din Mac OS X-dator, enklast är att använda den kostnadsfria applikationen som du hämtar via webbsidan för molnlagringstjänsten.

På Mac OS X och andra UNIX-basearde operativsystem med grafiskt gränssnitt kan du välja att använda molnlagringstjänsten på tre olika sätt;

  • Via applikationen som synkroniserar automatiskt.
  • Via webbgränssnittet
  • Via olika protokoll som du själv mappar upp manuellt eller med tredjepartsprogram.

 

Enklast är att använda den kostnadsfria applikation som du hämtar via webbgränssnittet för molnlagringstjänsten när du loggat in. Första gången du loggar in visas en välkomst sida där bland annat länken till nedladdning av Mac OS X-klienten finns. Du kan även nå denna sida under Personligt uppe till höger i menyn när du loggat in och välja att visa välkomstsidan igen. Detta är praktiskt om du ska koppla ihop många olika datorer så de lagrar data tillsammans och/eller synkroniserar samma data för att snabbt få åtkomst till det data du behöver på de olika datorerna.

 

Använder du ett textbaserat gränssnitt i Mac OS X (Terminal tex) och andra UNIX-baserade workstations så är det möjligt att nå data via HTTP, HTTPS, SSH (scp, sftp, sshfs etc) samt FTP. Vi avråder från att använda HTTP och FTP då det inte är lika säkert som HTTPS och SSH (som använder kryptering).

 

1. Applikation för automatisk synkronisering till molnlagring.

När du laddat hem och installerat applikationen visas en välkomst guide där du fyller i servernamn och port, användarnamn och lösenord samt väljer vilka mappar som ska synkroniseras mm.

Du får även välja vilken lokal mapp som data ska sparas / hämtas från på din dator. Har du en USB-hårddisk som du alltid använder i datorn för backup kan du med fördel mappa upp så att applikationen använder denna så slipper du fylla upp din lokala hårddisk med utrymme. Dessutom har du en extra nivå av säkerhet om datorn och/eller USB-hårddisken skulle gå sönder.

 

Vi rekommenderar att man jobbar mot lokala filer, tex på din hårddisk och att man sedan flyttar det data som man vill ska backas upp till den mapp (eller undermapp) som applikationen tittar i. Du kan såklart göra som du vill men du slipper många vanliga fel och risken med oavsiktlig radering om du håller isär levande data och säkerhetskopior.

 

2. Webbgränssnitt

Logga in med valfri webbläsare (vi rekommenderar Firefox men tex Safari fungerar i nyare versioner även om den saknar en del funktioner inom säkerhet och funktioner som används för uppladdning, särskilt i äldre versioner. Chrome fungerar också utmärkt likaså webbläsare baserade på Chrome/Webkit som Chromium, Iron mfl. Opera, Konqueror och Gecko-baserade webbläsare av nyare modell fungerar också bra) på molnlagringstjänsten.

När du loggat in på ditt konto ser du filer och mappar och kan även manuellt ladda upp och ned samt dela mappar med andra (bland annat via mail med länk vilket är väldigt praktiskt om ni jobbar i grupp och du vill dela med dig av data under en tidsbegränsad period och lösenordsskydda data). Självfallet kan du använda HTTPS så att all överföring mellan din dator och våra lagringsservrar är krypterade och skyddade mot avlyssning.

 

Naturligtvis kan du välja att kryptera det data som du lagrar och som du säkert redan vet så är vår personal strikt förbjudna att snoka i innehåll, fråga gärna vår kundservice om du har frågor kring integritet och datasäkerhet.

 

3. Andra protokoll som SSH, FTP mfl och tredjepartsprogram.

Du kan nå din lagringstjänst hos oss på flera andra sätt, dock avråder vi från NFS och okrypterad överföring via HTTP eller FTP både av datasäkerhetsskäl och för själva säkerheten i överföringen.

Men har du av någon anledning en klient/applikation eller av annan orsak behöver nå ditt data via dessa protokoll så är det alltså fullt möjligt. Naturligtvis kan du välja att inte använda dessa protokoll och du måste alltid uppge användarnamn och lösenord. Det går att begränsa åtkomst med brandväggsregler, fråga vår kundservice så berättar vi mer.

Använder du program som fullsync eller andra program som kan använda FTP, HTTP, HTTPS, eller SSH -teknikerna så behöver du bara mata in ditt användarnamn och lösenord samt ange servernamn och port när du konfigurerar din klient.

Detta är bland annat extra användbart för dig som vill säkerhetskopiera data från en server eller på andra sätt schemalägga backup i bash-script, bat-filer eller liknande och såklart kan du använda applikationer som FileZilla eller andra FTP-program (använd dock gärna SSH istället för FTP! - FileZilla har stöd för detta till skillnad från många andra FTP-klienter för Mac!).

Ansluter du manuellt via en webbläsare eller olika typer av filhanterare så går detta bra också, dock har de ofta sina begränsningar och brister och vi kommer inte kunna erbjuda support för den typen av lösningar annat än via våra IT-supportavtal där vi debiterar per påbörjad hel- eller halvtimme.

 

I övrigt fungerar applikationen för Mac precis likadant som Windows-versionen och de applikationer som finns för iOS och Android så du kan utan problem ha en enkel, enhetlig och säker lösning för alla på företaget.

 

Tips: du kan välja att prenumerera på olika mappar i olika datorer/servrar. Tex kanske du i din hemdator inte vill se alla filer som du har på jobbet men på jobbet kanske du vill se alla backup-filer från din hemarbetsplats? Detta är enkelt att lösa - uppe till höger i din skrivbordsmiljö på din Mac ser du en ikon för synkroniserings-applikationen. Denna är grön om allt data är synkroniserat och i annat fall blå om den jobbar eller röd eller gul om den stött på problem.

Klicka på ikonen och titta på de olika flikarna i applikationen. På fliken som visas direkt när du öppnar programmet ser du en lista över de olika mappar som finns - bocka för de du vill hämta till den aktuella enheten. Gör om detta på alla olika enheter och ändra vid behov. Nu kan du föra över filer på en sekund mellan olika enheter, telefoner, plattor osv. Smidigare än att joxa med USB-minnen. Säkrare och enklare. Dessutom får du lite extra säkerhet.

Stäng av programmet helt om du vill sluta synkronisera på den aktuella enheten. Under fliken "General" kan du välja om programmet ska startas varje gång datorn startas eller om du vill starta det manuellt.

Tänk på att hålla isär backup-filer och levande data så att du inte av misstag råkar radera fel fil. Ha hällre en backup för mycket än en för litet.

Du kan komprimera, kryptera och lösenordsskydda filer precis som du vill men allt innehåll i den mapp som ska synkroniseras till molnet måste vara läs-, skriv- och körbara. Använd gärna en separat USB-hårddisk för de mappar som ska synkroniseras och lyft över från datorn när du vill flytta upp dem i molnet så sparar du utrymme på din lokala hårddisk!

Till sidans topp