Resolution:

Inställningar molnlagring UNIX & Linux

Det är enkelt att använda våra lagringstjänster i datorer (eller servrar) med ett Linux- eller UNIX-baserat operativsystem. På Linux kan du använda alla funktioner som i Windows och Mac OS X men dessutom ännu fler funktioner tack vare bättre stöd i de flesta Linux-distributioner och BSD-UNIX! I de flesta UNIX kan du antingen använda SSH/SCP/SFTP/SSHFS, FTP, HTTP eller HTTPS (vi rekommenderar ej NFS) eller emulera Linux, i exempelvis FreeBSD och OpenBSD finns det möjlighet att installera mjukvarubibliotek för att köra Linux-applikationer och på så vis kunna köra det grafiska gränssnittet om du ej vill köra de binärer som distribueras av de olika operativsystemen via tex ports-trädet för FreeBSD etc.

För att installera vår grafiska programvara för Linux kan du följa anvisningarna på välkomstssidan när du loggar in på webbgränssnittet första gången (eller visa välkomst sidan igen genom att gå upp till höger under "personligt" och visa den igen) eller så kan du installera manuellt via ditt operativsystems pakethanterare så som apt-get, rpm, yum etc.

FreeBSD och andra UNIX är du hänvisad till att antingen installera via portsträdet (eller motsvarande) eller emulera Linux, båda varianterna fungerar bra.

 

När du startar den grafiska klienten första gången visas en guide där du fyller i servernamn, serverport, användarnamn samt lösenord enligt din abonnemangsbekräftelse som du fått tidigare från oss.

När du loggat in kan du välja vilka mappar du vill prenumerera på, detta är praktiskt om du har flera olika enheter/servrar/datorer/telefoner/etc anslutna på samma konto - du kan välja att inte hämta allt data till alla enheter och exempelvis bara ladda upp från en dator osv. Du ställer in själv och ändrar vid behov precis hur du vill att filer ska synkroniseras. Bekanta dig gärna med de olika flikarna i programmet och de olika menyvalen, allt är ganska plug and play men om du exempelvis har filer som är större än 0.5MB så vill du säkerligen justera inställningar för hur filer får laddas upp till molnet osv. Vår support hjälper dig såklart gärna om du stöter på några frågor eller funderingar.

 

Utöver det grafiska gränssnittet så kan du även nå din lagringstjänst på flera andra sätt, exempelvis: SSH (inklusive SSHFS, SCP, SFTP) vilket är praktiskt om du exempelvis behöver backa upp data från servrar och enheter som saknar grafisk miljö.

Du kan även anvädna FTP men vi avråder från detta då information skickas okrypterad via FTP, SFTP är snarlikt och de flesta klienter och script går att få att fungera tillfredställande med SFTP (som går över SSH).

SAMBA och NFS rekommenderar vi inte, varför inte testa SSHFS istället som är skyddad, enkelt och säkert! SSHFS är, precis som det låter ett filsystem över SSH, dvs din dator/server/klient "tror" att lagringservern är ett lokalt filsystem (ungefär) och data skickas via SSH. Montera via script manuellt eller vid boot. Vi har färdiga shell-script som vi gärna delar med oss av och som du kan utgå ifrån.

För dig som vill använda HTTP eller kanske ännu hellre HTTPS så är det såklart möjligt, du kan tex skapa dina egna script och använda verktyg som curl, netcat och liknande.

RSYNC och liknadne, osäkra, protokoll stödjer vi inte - varför inte köra rsync (eller ditt favorit-verktyg, cvs, svn, git etc) över en SSH-tunnel?

Behöver du använda git rekommenderar vi att du istället hyr en VPS eller annan servertjänst av oss och sätter upp en git-server själv (eller köper det mjukvarupaketet förinstallerat av oss om du inte orkar installera git-servern själv). Git körs alltid över SSH och vi vill att vi skapar en separat accesslista för er så att ALL annan SSH-trafik än er legitima git-trafik automatiskt stängs ute - för er och vår säkerhet.

 

Ett tips är att ha flera olika konton för att hålla isär olika data och att - oavsett om du använder ett grafiskt gränssnitt eller inte - hålla isär data som ska backas upp från data som är levande så att du inte av misstag råkar radera fel mapp.

En bra metod är att ha en USB-hårdisk som alltid är ansluten till datorn/servern/klienten och låta programmet som synkroniserar filer "bara" titta där och att manuellt (eller med ett enkelt shellscript) överföra filer från datorn till USB-hårddisken. I samma ögonblick som den grafiska klienten "ser" att nya filer finns så kommer den sätta igång och synkronisera data.

Har du enorma mängder data som du vill synkronisera så är vi tacksamma om du kör den typen av jobb nattetid, gärna helger men vi dimensionerar såklart tjänsten på vår sida så att de står pall för de behov våra kunder har. På vår sida speglas allt data direkt och vi utför dessutom backup på lagrat data.

Är du orolig kring integritet? Du vet väl att vår personal aldrig får snoka (det står utryckligen förbjudet i våra avtal bland annat) - fråga oss gärna om hur vi värnar om våra kunders känsliga information. Naturligtvis står det dig fritt att komprimera, lösenordsskydda och kryptera data som du laddar upp precis hur du vill.

 

Linux

Särskilda versioner för den grafiska klienten finns för följande Linux-distributioner i nuläget:

  • CentOS
  • Debian (och därmed en lång rad OS baserade på Debian)
  • Fedora
  • OpenSUSE
  • RHEL
  • SLE
  • Ubuntu
  • Univention

För dig som vill går det även att ladda hem källkoden manuellt och bygga den sjävl på egen risk.

Ubuntu-användare: vi rekommenderar 14.04 eller nyare.

Debian-användare: vi rekommenderar Debian 7.0 eller nyare.

Fedora: Fedora 22 och nyare stöds i nuläget.

OpenSuse: Tumbleweed, Leap42, Factory PPC, Factory, 13.2 och 13.1 Ports samt 13.1 stöds i nuläget.

RHEL: version 6 stöds i nuläget.

SLE: SLE 12 SP2, SP1 och SLE 12 stöds i nuläget.

Univention 4.0 stöds i nuläget.

 

 

UNIX

Vi kan tyvärr inte supporta UNIX-klienter annat än via våra IT-supportavtal.

Via exempelvis freshports, pkg eller portsträdet kan du installera klientmjukvara för de flesta vanliga UNIX-baserade operativsystem så som: FreeBSD, NetBSD och OpenBSD.

Du kan även på egen risk ladda hem källkod och kompilera själv.

Vi rekommenderar att du alltid ansluter till vår molnlagring med HTTPS så att överföringar skyddas från eventuell avlyssning. På detta sätt kan du befinna dig egentligen var du vill i världen - även ansluten via osäkra nätverk och smidigt arbeta mot dina lagrade filer utan att obehöriga kan stjäla information.

 

Mac OS X

För UNIX-distributionen Max OS X finns en särskild klient enbart för Mac (som tyvärr inte fungerar på andra BSD-baserade operativsystem).

Vi vet inte, men det är troligt, att Mac-klienten fungerar på Darwin, åtminstone om du kör en hyfsat ny version som December 2016.

mkLinux och liknande: du är utelämnad till att bygga från källkod.

A/UX: Nej. (Det går inte att bygga från källkod på ett vettigt sätt heller, alla äldre operativsystem inkl MacOS (innan X) hänvisas till webbgränssnittet).

 

emulera Windows?

Nja, teoretiskt sett är det möjligt med tex Wine - men varför? Det fungerar betydligt bättre med den "riktiga" klienten. Går det av någon anledning inte att installera klienten på just ditt Linux/UNIX (och verkligen - de flesta vanliga operativsystem fungerar det felfritt på!) så varför inte köra SSHFS eller något liknande?

 

Linux-distar basearde på andra distar

Det går i regel utmärkt att använda molnlagring på Linuxdistributioner som är baserade på en annan distribution. Exempelvis Debian (Ubuntu mfl) och Fedora, Red Hat Enterprise Linux (RHEL), CentOS (scientific mfl) används för många operativsystem och stödjer man tex dpkg, .deb eller att det går att installera tex Debian-paket med apt-get så fungerar det utmärkt.

Detta är glädjande för många med Desktop Linux så som Linux Mint mfl eftersom det bara är att tjoffa in applikationen och sätta igång hur enkelt som helst.

Vår kundservice hjälper gärna till med tips och råd.

 

Android

En särskild app finns för Android-Linux som du installerar via Google Play (du behöver inte tillåta installation av osäkra applikationer). Samma funktioner finns i Android-appen som i desktop-versionen för Linux (och UNIX och Windows och Mac OS X).

Till sidans topp