Resolution:

FTP-åtkomst för molnlagring

Det är möjligt att nå din molnlagring även via FTP för dig som har behov av det!

Då trafik som skickas via FTP är okrypterad så rekommenderar vi inte i första hand att du använder FTP men för dig som av någon anledning har behov av att utnyttja möjligheten att nå lagringsytor via FTP så är det möjligt. Exempelvis vissa script och backup-jobb på servrar kan behöva använda FTP men i många fall går det att byta till SSH eller andra säkra tekniker.

 

Anslut till molnlagring via FTP

För att ansluta till din lagringstjänst med FTP (eller "montera lagringsytor" i en server eller liknande via FTP) så använder du ditt: användarnamn, lösenord, servernamn och serverport för FTP så som det anges i din abonnemangsbekräftelse som du fått från oss. Saknar du port för FTP hjälper vår kundservice dig med detta.

För dig som av tekniska skäl vill använda mycket FTP eller enbart FTP istället för de appar mm som också går att använda via HTTPS/HTTP så har vi även renodlade FTP-tjänster, dvs vi tar bort all annan åtkomst som du inte behöver vilket innebär bättre säkerhet.

 

SFTP är säkrare än okrypterad FTP

Tänk på att vanlig FTP-trafik är helt oskyddad (allt skickas i "klartext" och går exempelvis att avlyssna). SFTP är en sorts filöverföringsprotokoll som går över SSH, som är säkert och använder kryptering. SSH har flera fördelar och de flesta moderna operativsystem (utom Windows och iOS) har även stöd för SSHFS som ger dig möjlighet att "montera" din lagringstjänst som en hårddisk via filsystemet SSHFS, dvs datorn (/servern/vad du nu har) tror att det är en lokal hårddisk men all trafik skickas över nätet genom en säker SSH-tunnel. Perfekt för tex lagringsytor som används för säkerhetskopiering i servrar och ett bra alternativ till att montera lagring via NFS, Samba, FTP eller HTTP.

Vi avråder från användande av FTPs (FTP med SSL) då SFTP eller SSH i regel är smidigare sätt att lösa samma problem på. Behöver du FTPs så har vi renodlade FTP-hosting-lösningar för detta.

 

Tredjepartsprogram

WebDrive, SFTP Netdrive, fullsync och ett flertal olika - ofta kostnadsfria faktiskt - mjukvaror finns tillgängliga och fungerar naturligtvis utmärkt med våra lagringstjänster. Vi rekommenderar dock att du använder HTTPS eller SSH istället för osäkra protokoll som HTTP, FTP, WebDAV och NFS.

Behöver du använda verktyg som rsync, cvs och liknande så går det att göra över SSH.

Behöver du använda verktyg som svn eller git så har vi även separata servertjänster för detta, kontakta oss så berättar vi mer.

Till sidans topp