Resolution:

Guide - så här kommer du snabbt igång

 

Det är enkelt och går snabbt att komma igång och börja använda era nya tjänster hos oss på compartment.

 

Skulle ni stöta på en fråga kan ni alltid kontakta vår support. Nedan finner ni information som hjälper er att snabbt komma igång och börja använda era tjänster för webhotell (hemsida), epost, FTP mm.

image

1. Beställning

2. Domännamn

3. Ladda upp er webbplats via FTP

4. Ställ in e-post

5. Redigera webbplatsen med CCM Lite™

6. Besökstatistik

7. Sökmotoroptimering

8. Annonsering hos Google Adwords

9. Webbshop med CCM™

10. CDN

11. Säkerhetsinställningar

 

 

Steg 1, Beställning

Så snart vi tagit emot er beställning så skickas en orderbekräftelse till er via epost.

Sedan skapas era webbhotell och epost-konton och vi kopplar på eventuella tilläggstjänster.

Epostmeddelanden och orderbekräftelser skickas till den adress du uppgav vid beställningen.

När ert konto är skapat får ni inloggningsuppgifterna från oss och ni kan börja använda tjänsterna.

 

 

Steg 2, Domännamn

I våra webbhotelltjänster ingår alla basfunktioner som behövs som exempelvis DNS-hosting som gör att er domän fungerar på Internet.

Har ni befintliga domänadresser hjälper vi er att flytta dessa till oss.

Beställer ni nya domänadresser så förbereder vi det tekniska för dessa och meddelar er när de nya domännamnen är redo att börja använda.

 

Vid registrering av nytt domännamn kopplar vi direkt in domännamnet så snart registreringen är klar.

Vid flytt av befintligt domännamn kan det ibland ta några dagar innan flytten är klar. För att inte riskera ett driftavbrott under domänflytten är det viktigt att inte stänga av de gamla tjänsterna som är kopplade till domänen förrän tidigast ett dygn efter det att flytten är genomförd.

 

Du vet väl att du även kan beställa vår tjänst automatisk domännamnsförnyelse så slipper du oroa dig för att missa att förnya domänadresser.

Andra populära kringtjänster inom Domän- & DNS-hantering är vår DNS-Manager som enkelt låter er själva göra ändringar direkt för ett domännamn.

Har ni behov av särskild information, så kallade pekare, för ett eller flera domännamn så hjälper vi självklart gärna till med det!

 

 

Steg 3, Webbhotell - FTP

FTP är en vanlig funktion som används på Internet för att överföra filer. Exempelvis till er webbplats.

Så snart ni fått inloggningsuppgifterna kan ni logga in via FTP och ladda upp filer till er webbplats.

 

Ska ni själva installera olika program, verktyg eller CMS på er webbplats så görs detta i regel genom att installationsfiler laddas upp via FTP och/eller förbereds innan de laddas upp via FTP till webbplatsen. Sköter ni webbdesign själva är det viktigt att kontrollera dokumentationen. Anlitar ni oss för hjälp med er webbutveckling så sköter vi självklart detta åt er och det är inte någonting som ni i regel behöver komma i kontakt med alls.

 

Ska ni själva ladda upp filer via FTP så gör du det enklast genom att använda ett FTP-program som Mozilla Filezilla - ett helt kostnadsfritt FTP-program som finns för Mac, Linux och Windows och är enkelt att använda.

Du laddar ned programmet här.

 

De inställningar du behöver ställa in i FTP-programmet är:

 • Värd (kallas ibland även: host, adress eller server).
 • Användarnamn (username, account name eller user ID).
 • Lösenord (password).

 

Du finner dina inställningar i dokumentationen som vi skickade till dig i samband med att vi levererade webbhotelltjänsten.

Vi rekommenderar även att du använder så kallad aktiv FTP, många FTP-program använder som standard något som kallas passiv FTP och som kan ställa till problem. Under fliken inställningar i Filezilla hittar du undermenyn FTP där du kan byta till aktiv FTP som överföringsläge om du skulle råka ha passiv FTP och uppleva problem som att du tex får "time out". Självfallet hjälper vår support gärna er med detta.

 

 

(Har du ett annat FTP-program? Det är i regel inget problem, de flesta FTP-program fungerar på ungefär samma sätt, det viktiga är att se till att använda rätt inställningar för: användarnamn, lösenord, värdnamn (server) och om det skulle uppstå problem att prova att byta till aktiv FTP istället för passiv FTP. Stöter du mot förmodan på problem så hjälper vår kundservice dig!)

 

Använder du inte vår tjänst CDN eller någon annan frontend, proxy eller cache "framför" din webbplats är webbsidan nu i regel färdig att använda.

Använder du vår tjänst CCM™ är det enkelt att skapa sidorna på webbplatsen. Användarhandledningen för CCM™ finner du under knappen "Manual" när du loggat in i CCM™.

 

 

Steg 4, Ställ in E-post

Vår eposttjänst är utformad så att den ska vara enkel att använda på många olika sätt, tex kan era medarbetare skicka och hämta epost i sina datorer, telefoner, surfplattor och även när de är på resande fot, tex via webmail.

 

Webbmail

Webbaserad epost som du kan nå var du än är utan att behöva installera något program, praktiskt för dig som är på resande fot. Allt du behöver är en webbläsare.

 Gör så här: surfa till vår webbplats, klickar på länken till webbmail och loggar in med ert användarnamn och lösenord som ni fått från oss.

 

Smartphone / Surfplatta

För att ställa in e-posttjänsten i en smartphone eller surfplatta behöver man göra samma inställningar som i ett e-postprogram i en dator, nämligen:

 

 • Ställa in server för utgående epost (SMTP).
  SMTP
  kallas den tekniska funktion som används när man skickar utgående epost, funktionen ingår utan extra kostnad i er eposttjänst hos oss.
  Servernamn för utgående e-post (SMTP) ska vara: smtp.compartment.se
  Vi rekommenderar att du anger port 2525 för utgående epost (istället för port 25 som normalt används för att skicka epost).

  Utgående server kräver autentisering, lösenord med okrypterad text (kallas även "plain text" eller "basic authenticaion").

 • Ställa in servernamn för inkommande e-post (IMAP).
  För att hämta epost kan man använda antingen POP3 eller IMAP. Vi rekommenderar alltid IMAP.
  Server för inkommande epost om du använder IMAP ska vara: imap.compartment.se.
  Porten för IMAP-servern ska vara: 143.

Du anger ditt användarnamn och lösenord så som det beskrivs i dokumentet med inställningar som du fått från oss när du gjorde din beställning.

 

Använder du istället POP3 ska server för inkommande epost (POP3) vara: pop3.compartment.se.
POP3-porten är: 110.

 

E-postprogram i dator

Använder du ett e-postprogram som exempelvis Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook eller Apple Mail så anger du inställningarna på samma sätt som för smartphone ovan:

 • Inställningar för SMTP (utgående epost) via servern: smtp.compartment.se (port 2525).
 • Inställningar för att hämta epost, vi rekommenderar IMAP via servern: imap.compartment.se (port 143).

 

Både inkommande och utgående server använder autenticering, dvs inloggning med lösenord i klartext. Du anger ditt användarnamn och lösenord så som det beskrivs i dokumentet med inställningar som du fått från oss när du gjorde din beställning.

 

Vi rekommenderar det kostnadsfria e-postprogrammet Mozilla Thunderbird som finns att ladda hem kostnadsfritt för både Mac, Linux och Windows här.

 

Då vi ej kan felsöka i andra leverantörers tjänster rekommenderar vi att ni bara använder vår SMTP-tjänst.

 

 

Steg 5, Redigera webbplatsen med CCM Lite™

Har du beställt CCM Lite™ så ingår både webbhotell och webbpubliceringsverktyget i tjänsten.

Du behöver inte ladda upp din webbplats via FTP eller göra egen HTML-kod utan sköter allt via det webbaserade administrationsgränssnittet och kan direkt börja skapa innehåll.

 

Du skapar snabbt och enkelt nya sidor genom att först välja den mall du vill att sidan ska ha, de olika mallarna har olika egenskaper som tex en kontaktsida eller en produktsida.

När du skapat en ny sida kan du ställa in egenskaper och innehåll på sidan så som rubrik, bilder, texter, video-klipp, kartor, bildvisning, PDF-dokument mm. Designen kommer automatiskt se bra ut och du slipper sköta själva programmeringen utan kan fokusera på att skapa innehåll.

Det är enkelt att ändra sidor och du kan ha obegränsat antal sidor på din webbplats.

 

Tips: glöm inte bort att ställa in sökmotoroptimeringen för varje sida i webbplatsen. Du finner detaljerad information i manualen som du hittar när du loggat in i CCM™.

 

Här kan du läsa mer om CCM Lite™

 

 

Steg 6, Besökstatistik

I dokumentationen som du fått från oss finner du inloggningsuppgifter för den serverbaserade besökstatistiken. Det går även att lägga till andra externa statistikfunktioner som exempelvis Google Analytics om du så önskar.

Använder du CCM™ kan du logga in direkt till statistiken via menyvalet W3Stats.

Som standard ingår två olika statistikverktyg, AWStats och Webalizer som båda har sina fördelar. Båda verktygen analyserar den serverbaserade statistiken. Statistiken ger en korrekt och fullständig bild av vilken trafik som skett på webbplatsen tack vare att ingen extern kod behöver laddas in.

Du kan exempelvis se en överblick över trafiken per månad eller per dygn, information om vilka typer av webläsare som besökare använder eller vilka länkar de klickat på för att komma till er webbplats.

Besökstatistik ingår i alla våra webbhotelltjänster utan extra kostnad.

Här kan du läsa mer om besökstatistik

 

 

Steg 7, Sökmotoroptimering

Genom att sökmotoroptimera er webbsida så gör ni det enklare för besökare att hitta till er webbplats och driver mer trafik genom att ni får en bättre synlighet på sökmoterer så som google.

Använder ni verktyget CCM™ eller CCM Lite™ kan ni själva enkelt sökmotoroptimera varje sida genom att fylla i fälten under fliken "Properties". Läs mer i guiden för sökmotoroptimering med CCM™ som ni hittar i manulen (menyval uppe till höger när du loggat in i CCM™ eller CCM Lite™).

Vi erbjuder även konsultation och hjälp med såväl Sökmotoroptimering som Internetmarknadsföring och hantering av kampanjer för sökmotormarknadsföring. 

Här kan du läsa mer om SEO och Internetmarknadsföring

 

 

Steg 8, Annonsering hos Google Adwords

Om ni inte har ett Google Adwords-konto sedan tidigare så kan ni får ett förmånligt erbjudande för om ni vill prova på annonsering med Google Adwords. Kontakta vår support för mer information och för att få utnyttja erbjudandet.

 

Tips: Kombinera sökmotormarknadsföring med sökmotoroptimering och håll ett öga på besökstatistiken för att se vad som fungerar bäst och hur olika typer av marknadsföring ger olika resultat för er webbplats.

 

 

Steg 9, Webbshop med CCM™

Har du beställt CCM™ så finns möjlighet att använda funktionen Webbshop. För att kunna visa och sälja produkter behöver du skapa en produktsida som i sin tur hämtar en eller flera produkter som du skapat i produktdatabasen. Det finns flera möjligheter att anpassa egenskaper och funktioner - och såklart utseende. Du läser mer i den dokumentation som du fått från oss och via menyvalet "Manual" som du finner uppe till höger när du loggat in i CCM™.

 

 

Steg 10, CDN - Content Delivery Network

CDN ger en bättre användarupplevelse, ökad hastighet och prestanda.

När du beställt tjänsten CDN till er webbplats så innebär det att besökare inte når webbplatsen direkt utan går mot ett eller ett flera frontend-system i ert CDN.

Vi hjälper er att peka - eller styra - trafiken så att besökare inte når ert backend-system utan den/de frontend-system som ingår i er CDN-tjänst.

När ni uppdaterar webbplatsen via CMS som tex CCM™ loggar ni däremot in direkt mot ert backend-system.

 

Tips: Genom att lägga till två eller fler CDN-system ökas driftsäkerheten markant och ni kan ta emot ännu fler samtidiga besökare.

 

Det är viktigt att trimma in webbplatsen tillsammans med vår support för att säkerställa att funktioner som tex dynamiskt innehåll, bilder, dokument och olika teckenkodningar fungerar som de ska - det är inte ovanligt att olika CMS har lite olika "hyss" för sig och att tex enstaka bilder eller dokument cache:as "fel" så de inte visas på rätt sätt för besökare. Testkör därför alltid CDN-trafiken först innan ni styr om besökare mot ett nytt CDN.

Läs mer om CDN

 

 

Steg 11, Säkerhetsinställningar

Hos oss på compartment kan ni specialanpassa de säkerthetsinställningar som styr vilka på ert företag som har behörighet att göra tilläggsbeställningar, begära ut lösenord och övriga förändringar i ert konto hos oss.