Resolution:

FTP-uppdatering för Webbhotell

För att ladda upp material till er webbsida kan du använda FTP, File Transfer Protocol, som är enkelt att använda och fungerar för allt från att ladda upp installationsfiler för ett CMS till att ladda upp innehåll som bilder mm som ska vara nåbart via webbsidan.

För att logga in med FTP behöver du ett FTP-program. Det finns ett antal olika bra och kostnadsfria FTP-program som exempelvis Mozilla FileZilla.

När du installerat din FTP-klient behöver du följande uppgifter från er abonnemangsbekräftelse för att ställa in FTP-kontot i ditt FTP-program:

 

  • Servernamn (för FTP)
  • Serverport för FTP
  • Användarnamn
  • Lösenord

 

Notera att om du har flera olika konton / webbplatser så är det troligt att du har flera olika FTP-konton. För att uppdatera webbsidan X behöver du motsvarande kontoinformation för FTP för webbsida X så att filerna hamnar på rätt plats.

 

Så snart du loggat in via FTP ser du de olika mapparna i det aktuella kontots hemkatalog. Vanligtvis finner du backup-filer i katalogen: backup/ och de filer som är nåbara från Internet i katalogen: htdocs/.

Om domänadressen till din webbsida är www.dindoman.nu så hamnar således en fil med namnet index.html som du laddar upp i katalogen htdocs/ i den publika mappen som webbesökare kan nå på adressen: http://www.dindoman.nu/index.html.

På samma sätt, om du skapar en underkatalog i htdocs som heter test så kan du nå den via din webbläsare med adressen: http://www.dindoman.nu/test/

Till sidans topp