Resolution:

compartment Webbmail

Utan extra kostnad ingår även en webbmail-funktion för de flesta av compartment's e-posttjänster.

För att använda webbmail-tjänsten behöver du bara tillgång till en dator som är ansluten till Internet samt dina lösenord - perfekt på tjänsteresan eller om du bara tillfälligt lånar en dator för att kontrollera din epost. Glöm inte att logga ut när du är färdig och att inte spara lösenordet om det är någon annans dator du lånar.

 

Vad behövs?

 - För att webbmail-tjänsten ska fungera så bra som möjligt rekommenderar vi att du använder en modern dator och webbläsare som är uppdaterad. Exempelvis Firefox, Chrome eller Opera är webbläsare som brukar fungera felfritt. Webbmailen ställer inga högre krav på systemresurser eller liknande för datorn som används.

 

 - Du behöver ditt användarnamn och lösenord för att logga in på webbmailen. Har du ej kvar dina inloggningsuppgifter kan du kontakta vår support så byter vi dina lösenord och sänder ut dem på nytt per brev till er kontaktperson.

 

Du kan välja mellan att använda webbmailen med kryptering (då godkänner och sparar du SSL-certifikatet och ansluter via https://) eller den mindre säkra okrypterade versionen (utan https).

 

 

Så här använder du webbmail

 

Du hittar till inloggningssidan för webbmailen högst upp till höger (ovanför huvudmenyn) på compartment ABs webbplats i den grå toppmenyn, vid sökrutan:

logga in på webbmail

 

 

Ovanstående bild visar hur det ser ut på en stor skärm, om du använder en mindre skärm som tex en mobiltelefon eller surfplatta finner du den grå menyn överst men inte alltid lika långt ut till höger:

logga in på webbmail mobil enhet

 

Logga in på webbmail

 

När du klickat på webbmail i menyn skickas du vidare till inloggningssidan. Nu behöver du ange användarnamn och lösenord för det konto du vill logga in på (du finner dettta i din abonnemangsbekräftelse som du tidigare fått från oss via brev).

Ange användarnamn och lösenord och vips är du inloggad och kan skicka och ta emot e-post oavsett var du befinner dig i världen.

 

logga in på webbmail

 

 

Olika utseende på webbmail

Sedan ett par år kan du välja mellan två olika utseenden på webbmailen. Innehållet är detsamma, prova gärna båda och se vilket utseende som passar dig bäst. Oavsett hur du använder webbmail kan du även nå dina mappar från ett epostprogram också om du väljer att ansluta via IMAP från ditt epostprogram i din dator. På detta vis kan du se samma innehåll både i datorns epostprogram och i webbmailen.

Längst ned på inloggningssidan (innan du loggar in) finns en länk som heter "Byt webmail". Om du klickar på denna kommer du till det andra utseendet.

Under inställningar (Options) kan du, efter att du loggat in, göra fler ändringar och exempelvis ställa in hur du vill att epost ska sorteras och listas, färger, olika teman och språk mm. Klicka gärna runt och bekanta dig med funktionerna.

 

SSL / TLS / https - kryptering för skydd av information

Om du vill kan du använda kryptering, dvs så kallad https-anslutning för att informationen som skickas mellan din dator och våra olika webbmail-servrar ska skyddas mot eventuell avlyssning. Sitter du på ett café på semesterresan och måste kontrollera jobbmailen kan det vara tryggt att veta att denna funktion finns om någon skulle avlyssna informationen. I öppna trådlåsa nätverk är det teoretiskt sett ganska enkelt att avlyssna http-trafik som ej är krypterad så för er säkerhet är det en bra vana att använda https-versionerna av våra webbmailtjänster.

Du behöver kontrollera att din anslutning är krypterad. Klicka i webbläsarens adressrad och säkerställ att det står https:// och inte http:// (utan s). Står det http så lägger du till s:et och trycker vagnretur för att ladda den krypterade versionen.

Första gången du ansluter till en av våra krypterade webbmailservrar kan du tillfrågas om att godkänna certifikatet. Detta ser ut och fungerar lite olika i olika webbläsare men principen är densamma, du kan spara ett undantag permanent så slipper du se varningen igen.

Sparar du ett bokmärke / favorit till vår webbmail, kontrollera gärna att du bokmärker den sida som är krypterad och använder https:// -prefixet så slipper du oroa dig.

Det är ingen skillnad i hur snabba tjänsterna är eller hur mycket data som överförs utan det är i princip detsamma och all information komprimeras dessutom så befinner du dig på semesterresa och måste använda mobildata mot tilläggskostnader så har vi redan gjort vad som går för att göra att både kostnaden blir låg för dig och att användarupplevelsen blir så bra som möjligt och att det går snabbt även om du för tillfället använder en långsam Internetanslutning.

 

För att få ännu högre säkerhet för er information rekommenderas en VPN-anslutning där all information använder mycket stark kryptering och inte är lätt att spåra för obehöriga.

 

 

 

Webbmail är en funktion som ingår kostnadsfritt i våra eposttjänster med inkommande e-post som tex vår fristående e-posttjänst, Webbhotell inkl e-post men ej vår renodlade SMTP-tjänst (eftersom SMTP-tjänsten enbart går ut på att skicka epost men ej ta emot).

I våra e-posttjänster (som Webbhotell med epost och fristående epost) ingår såklart även SMTP-funktion för utgående e-post.

 

Använder du en Internetaccess där utgående epost blockeras?

Kan du av någon orsak inte använda vanlig utgående SMTP för att skicka mail är vår webbmail en enkel lösning. Eftersom all trafik går som HTTP (eller HTTPS för krypterad anslutning) så släpps normalt trafiken igenom även i mycket begränsade nätverk med krav på hög säkerhet.

Att blockera SMTP är egentligen inte ett bra sätt att förhindra utgående e-post och ibland både olämpligt, olagligt eller åtminstone bara något som irriterar användarna men som tyvärr inte är helt ovanligt i även vissa svenska Internetoperatörers nät.

Att ha möjligheten att skicka och ta emot epost via webbmail blir er livräddare i dessa situationer och det är enkelt och snabbt att använda vår webbaserade e-post.

En permanent lösning för nätverk där utgående epost begränsas men där man ändå vill använda epostklienter som tex Mozilla Thunderbird, Outlook eller Apple Mail osv är att använda en alternativ port för utgående epost. Vi släpper in SMTP-trafik för våra SMTP-servrar på bland annat port 2525. Kan ni nå denna port istället för port 25 som är standardporten för SMTP så brukar detta vara en enkel lösning. En annan metod är att använda VPN.

Till sidans topp