Resolution:

Redirects, omskrivning av URL:er

Så här går du tillväga om du vill skriva om URL:er, så kallade Redirects (som Redirect 301).

Att hänvisa trafik vidare från en URL till en annan, tex http://www.dindoman.nu -> https://www.compartment.se/landningssida brukar kallas för redirects. Det går att använda redirects för alla typer av webbaserade tjänster och lösningar som tex webbmail, webbaserade verktyg som SaaS-tjänster, och såklart webbsidor. Vår CDN-tjänst är flexibel och klarar det mesta, även https/SSL(TLS) och HTTP/2 mm.

 

URL-omskrivningar går att göra på flera olika sätt. Har din tjänst stöd för så kallade .htaccess-filer är detta en möjlighet, vill du slippa detta eller om du inte har möjligthet att använda denna funktion finns det flera andra enkla metoder:

WebRedirect

Tjänsten Web-Redirect är en enkel proxy-tjänst som du kommer igång med snabbt. Du behöver inte kunna någon teknik utan vi hjälper dig. URL:er skrivs om och man kan tex skicka all trafik för en hel domän till en annan webbplats eller en särskild landningssida. Detta är en bra metod för att få bra sökmotoroptimering och samtidigt förenkla för användare.

CDN - Content Delivery Network

Vår CDN-tjänst kan skriva om URL:er på flera olika sätt och även blockera oönskad åtkomst. Du kommer igång snabbt och du behöver inte kunna någon teknik utan vi kan hjälpa dig med allt det tekniska.

Du kan exempelvis:

 - skicka all trafik för en hel domän till en annan URL eller landningssida.

 - blockera viss trafik så att den inte tas emot eller skickas vidare, tex för särskilda skyddade URL:er.

 - använda obegränsat antal olika redirects för att tex underlätta för användare och styra olika typer av trafik till helt olika målsidor.

 - Mellanlagra information för blixtsnabb leverans till mottagare, nu även med stöd för HTTP/2.

 - Stöd för flera olika domänadresser.

 - Möjlighet att skala upp och lägga till fler CDN-frontend-system vid behov för att klara allt från normal trafik till mycket stora trafikmängder.

 - Stöd för redundans och lastbalansering för ökad driftsäkerhet och prestanda.

 

 

Metoder du inte bör använda för URL-omskrivning

Vissa CMS (Content Management System) använder en gammalmodig teknik där man direkt via CMS-verktyget kan lägga in redirects av så kallad Meta Refresh-typ. Detta är vanskligt och ogillas av sökmotorer och blockeras i många webbläsare. Det kan upplevas som att sidan blir kapad och skrämma många användare. Det är dessutom inte säkert alls att det kommer att fungera och du behöver underhålla dina redirects på ett sätt som är tidskrävande och kanske inte är möjligt att göra i framtiden. Undvik meta-taggar för redirects så långt det är möjligt utan använd riktiga redirects som görs på serversidan istället - det är det enda sättet som du kan veta med säkerhet att allt kommer fungera, fungera på ett säkert sätt och som inte skadar din sökmotoroptimering.

 

Vissa CMS har en annan typ av url-omskrivning som man gör i programfiler (tex PHP) i CMS-tjänsten eller genom att man laddar upp en separat körbar fil som skapar redirects. Denna metod är inte heller rekommenderad då den precis som Meta Refresh-metoden kan upplevas som att webbsidan är kapad hos besökaren, det är en ineffektiv metod som kostar i prestanda, det kan skada er sökmotoroptimering och många webbläsare och insticksprogram i webbläsare kan blockera den typen av URL-omskrivning. Det enda bra och säkra sättet att göra en URL-omskrivning är att göra den direkt på serversidan som tex i en separat frontend i ett CDN (enklast, snabbast och bäst prestanda), med tjänsten Web-Redirect eller om er tjänst har stöd för htaccess (minst effektiv).

Till sidans topp