Resolution:

CDN - Content Delivery Network

Vår tjänst för innehållsnätverk är så mycket mer än bara ett CDN med mellanlagring- (cache-) -funktion utan klarar långt mycket mer som blockering av särskilda URL:er, omskrivning (redirects) av olika URL:er, stöd för många olika domänadresser och mycket mycket mer.

Har du fler än ett domännamn är det troligt att ni behöver ett CDN men även för webbplatser med enbart en domänadress är det en stor fördel att ha ett separat CDN som är den eller de frontend-system som besökare når (istället för att gå direkt mot ett enda backend-system).

 

Vår CDN-tjänst har idag stöd för:

  • Cache med blixtsnabb leverans till besökare
  • Lastbalansering och redundans, skala upp med så många olika frontend-system som behövs och klara extrema trafikmängder.
  • HTTP/2 (ersätter SPDY-protokollet) för extra snabb användarupplevelse för besökare med stöd för detta (smartphones inte minst!).
  • HTTPS / SSL / TLS genom att koppla till ett certifikat.
  • Multipla domänadresser
  • Många olika redirects / URL:er
  • Komprimering (Gzip).
  • Hög bandbredd och burst.
  • Statisk(a) publik IP-adress(er) med separat DNS-uppslag.
  • Blixtsnabb leverans av innehåll och ökad driftsäkerhet.

 

Du beställer CDN-tjänst och SSL-certifikat här.

 

De olika paketeringarna av CDN-tjänsten ger dig olika möjligheter. För mindre webbplatser med små trafikmängder kan det räcka med tjänsten CDN Basic, även denna instegstjänst har stöd för multipla domänadresser och obegränsat antal olika redirects men behöver du ökad driftsäkerhet och prestanda rekommenderar vi någon av de mer avancerade CDN-tjänsterna som helt enkelt ger er fler frontend-system vilket borgar för bästa möjliga skydd, bättre motståndskraft mot attacker som tex DDOS-attacker tack vare smart lastbalansering med automatisk fail over.

 

Slipp nedtid och långsamma webbsidor

Att släppa in slutanvändare och besökare mot er backend, särskilt om detta system är ett så kallat single point of failure, dvs ensamt system som vid avbrott innebär en driftstörning är idag inte lämpligt. Man behöver ett separat frontend-system för att hantera besök, inte bara för att snabba upp och öka prestanda och tillgänglighet utan även för att blockera oönskad åtkomst och för att era webmasters ska kunna jobba ostört mot just ert backend-system med tex uppdateringar av innehåll på webbplatser och liknande.

 

Mellanlagring, Cache

För att aktivera funktionen för mellanlagring, så kallat cache-minne för er CDN-tjänst kontaktar ni vår kundservice, det är flera parametrar som behöver ställas in och vi hjälper er med det tekniska så att allt blir rätt och hittar en konfiguration som är optimerad för just era behov.

Mellanlagrings-funktionen är väldigt effektiv och innebär att innehåll blixtsnabbt kan levereras till besökaren, även när er backend är onåbar, det går att styra hur länge innehåll ska lagras, tex en timme för att snabbt få ut nytt innehåll eller flera dygn för att i första hand öka driftsäkerheten.

Det går att exkludera vissa delar av webbplatsen från mellanlagring i de fall man behöver skicka trafiken direkt mot backend-systemet (viktigt i exempelvis vissa webbshoppar, bokningsverktyg osv) men allt annat cache:as. Trafik går dock aldrig direkt mot er backend utan måste alltid gå via frontend-systemen så att man kan filtrera bort oönskad trafik, lägga på funktioner för att öka säkerhet och prestanda som Gzip-komrpimering, HTTP/2, SSL mm.

 

URL-omskrivning, Redirects

Man kan göra alla tänkbara typer av Redirects i CDN-tjänsten. Exempelvis vanlig enkel klassisk Redirect 301 där man hänvisar vidare en URL - eller en hel domän till en särskild landningssida på en annan server. Det går att kombinera Cache och Redirects. Det går även att Cache:a redirects från ett annat system placerat bakom CDN-tjänsten.

Kostnaden att göra Redirects i CDN-tjänsten är minimal och mycket skonsam för andra komponenter som backend-system och liknande.

Tack vare att CDN-frontend-systemen är optimerade för prestanda går det blixtsnabbt för besökaren att få information om hur, när och var en Redirect ska göras.

 

Driftsäkerhet

Genom att bygga bort alla single points of failures har ni med en redundant CDN-tjänst med lastbalansering markant ökad driftsäkerhet, även i situationer när fel inträffar eller en backend är onåbar kan man hantera situationerna bättre och på ett sätt som både sökmotorer och besökare/användare tycker bättre om.

Med skräddarsydda felsidor som försöker ladda om sidan på nytt får ni minimal nedtid även om information skulle vara onåbar av någon anledning.

Med lastbalansering och automatisk failover blir sannolikheten att alla frontend-system skulle bli onåbara samtidigt minimal. Med fysisk redundans och smarta lastbalanserade som använder automatisk åter-inkludering av tidigare dysfunktionella frontend-system så tas en frontend åter in i lastbalanserings-klustret när det börjar fungera igen. Detta borgar bland annat för bättre tillgänglighet vid attacker, extrema trafikmängder och liknande situationer - utan att tumma på säkerheten!

 

SSL / TLS / HTTPS

Vår CDN-tjänst kan även "lägga på" kryptering, dvs ungefär "wrappa in" er webbplats (som kan vara helt okrypterad och bara använda vanlig http) med SSL, utan att försämra prestanda. Lägg till ett SSL-certifikat som passar ert behov, tex ett enda certifikat för bara en domän med och utan www (brons-certifikat), eller ett wildcard-certifikat som klarar en huvuddomän och ett antal subdomäner (silver) eller ett certifikat som klarar flera olika huvuddomäner (guld-certifikat).

Läs mer om SSL här.

 

SSL läggs till på ett säkert sätt (tex Poodle, Heartbeat och andra liknande svagheter i SSL skyddar vi från) och framför själva cache-funktionen, om denna används, så att besökare får maximal prestanda.

Vi rekommenderar att alla webbplatser alltid och enbart väljer att använda https. Det är enkelt att i CDN-tjänsten lägga in en redirect som tvingar alla besökare som försöker använda vanlig HTTP att skickas vidare till motsvarande URL med https.

 

Till sidans topp